Hvorfor er hot-saus så hot?

Hvorfor er hot-saus så hot?

Det kommer kanskje som en overraskelse for noen men hot saus er faktisk ikke hot (som i varmt). Hvis du stikker et termometer ned i en hot saus vil temperaturen mest sannsynlig vise romtemperatur eller temperaturen fra kjøleskapet du nettopp plukket den ut fra.

Samtidig har du ikke vrangforestillinger dersom du føler en varme og smerte hvis du spiser en t-skje med hot saus. Det er noe som skjer med hjernen vår som får oss til å tro det er varmt. Dette henger sammen med hvordan hjernen din oppfatter varme.

Capsaicin: En chili sin forsvarsmekaniske

Sterkheten i hot-saus kommer fra kjemiske forbindelser kalt capsaicinoider, som finnes i chilipepper. Når capsaicin kommer i kontakt med slimhinnene gir det en brennende følelse, og kroppen slipper ut kjemikalier for å prøve å kjøle ned "varmen". Derfor beskrives chilipepper ofte som hot. Konsentrasjonen av capsaicinoider avgjør hvor sterk den er, hvor de sterkeste chilipepperene har de høyeste nivåene.

Man antar at den evolusjonære effekten er å hindre at pattedyr spiser frukten.

Hvorfor tiltrekkes mennesker da dette?

Det viser seg at det å spise capsaicinoider kan gi velbehag og eufori, noe som kan skyldes frigivelse av endorfiner. Dette forklarer også noe av grunnen til at hot saus og chili har såpass mange dedikerte følgere. Etter smerten slippes endorfiner som en slags naturlig forsvarsmekaniske. I tillegg kan også det å spise veldig sterk mat trigge adrenalin i kroppen. Dette er noe av det samme som skjer med fallskjermhoppere, ekstremsportutdøvere og løpere som får “runners high”.

Tilbake til historier