Hva er hot-saus?

Hva er hot-saus?

Hot-sauser er fellesbegrep for sauser som inneholder chili. Fra sriracha til Tabasco, finnes det i dag utallige typer hot-sauser å velge mellom, med sine egne unike smaker og styrker.

Historien og Christopher Columbus

Hot-saus har en lang historie som går tilbake til gamle sivilisasjoner i Mexico, Sør Amerika og karibien. Aztekerne i Mexico var blant de første som brukte chilipepper i matlagingen, og malte dem til en paste for å lage en saus kalt molé. I Karibia ble chilipepper brukt til å lage et krydder kalt piri piri, som fortsatt er populært i dag. Imidlertid var det Christopher Columbus' ankomst til Amerika som førte til utbredt bruk av chilipepper i “den gamle verden”. Columbus brakte chili tilbake til Europa, hvor det raskt ble adoptert i spanske, portugisiske og italienske retter. Derfra spredte bruken av chili og hot-saus seg til andre deler av verden gjennom kolonisering og globalisering.

Hot-saus slik vi kjenner den i dag

En av de første kommersielt tilgjengelige hot-sausene på flaske dukket opp i 1807 i Massachusetts, USA. Få av de tidlige merkene fra 1800-tallet har overlevd til i dag. Tabasco er en av de få som har overlevd. Den ble først laget i Louisiana på midten av 1800-tallet av en mann ved navn Edmund McIlhenny. Han skapte Tabasco-saus ved å fermentere chili og blande dem med eddik og salt, og solgte det på kologne-flasker. Tabasco er i dag fremdeles tro til dette, og drives av den samme familien siden det ble startet i 1868.

I dag blomstrer hot-saus-industrien i USA. I 2019 ble markedsstørrelsen i USA verdsatt til over 1,5 milliard dollar. Omtrent annen hvert hjem i USA har en hot-saus i kjøleskapet. Mange krediterer også den store populariteten i USA i dag med immigrasjonen, og alle kulturene som kom med sine mattradisjoner. Du finner årlig flere titals hot-saus festivaler rundt i verden. Hot Ones er en veldig populær YouTube-kanal hvor kjendiser blir intervjuet mens de spiser hot-saus. I Norge finnes det rundt 10-12 rene hot-saus småprodusenter spredt rundt i landet.

Hot-saus har en rik historie og smak som har vunnet popularitet over hele verden. Enten du foretrekker en mildere saus eller noe som får munnen til å brenne, finnes det hot-sauser der ute for alle. Vi lager hot-sause i ulike styrker med fokus på smak. Se under hvilke sauser vi har tilgjengelig dersom du vil prøve.

Tilbake til historier